fbpx
Monday, March 1, 2021
AgriculturaComunicat de presa

Agricultura ecologica dezvoltare si beneficii pe plan national

agricultura ecologica

Agricultura ecologică ocupă în prezent aproximativ 250.000 ha de teren agricol dintr-un total de aproximativ 9.000.000 de teren agricol lucrate de către fermierii români. Aproximativ 100.000 ha sunt de fapt pășuni ecologice, restul suprafeței fiind cultivată cu cultură mare (grâu, grâu spelta, orz, floarea soarelui, rapiță, porumb), arbuști fructiferi, legume, viță de vie.

Atunci când vine vorba despre subvenționarea agriculturii ecologice versus agricultura convențională, agricultura ecologică este de departe mult mai avantajoasă deoarece fermierii care se înscriu în sistemul de agricultură ecologică primesc subvenții cu până 200% mai mari decât subvențiile care se acordă în agricultura convențională (clasică).

De asemenea, prețurile cu care se comercializează producții ecologice pot fi mai mari cu 35-120%. Marja procentuală atât de mare este în corelație directă atât cu cultura de interes, cât și cu cererea anuală pentru materii prime certificate ecologice.

Agricultura ecologică (producția vegetală ecologică) este condiționată de îndeplinirea mai multor obligații cu care fermierul trebuie să se conformeze. Această îndeplinire a obligațiilor trebuie demonstrată cu documente.

Un prim pas pe care fermierul care s-a hotărât să producă în sistem ecologic îl reprezintă contractarea unui organism de certificare și inspecție eco. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avizat în România mai multe organisme de certificare și inspecție eco.

Lista poate fi consultată aici:

https://www.madr.ro/agricultura-ecologica/organisme-de-control-aprobate.html

Aceste organisme semnează un contract cu fermierul care dorește să producă în regim ecologic, iar acest contract este depus de către fermier la D.A.J (Direcția Agricolă Județeană) de care aparține.

Certificat de conversie pentru a fi producator ecologic

Organismul de certificare și inspecție eliberează fermierului un certificat de conversie. Pentru a ajunge producător ecologic cu drepturi depline, fermierul trebuie să treacă printr-o perioadă de conversie de aproximativ 3 ani de zile, după cum urmează:

Anul I – fermierul primește certificat de CONVERSIE 1

Anul II – fermierul primește certificat de CONVERSIE 2

Anul III – fermierul primește CERTIFICAT DE PRODUCĂTOR ECOLOGIC

După ce fermierul a primit CERTIFICATUL DE PRODUCĂTOR ECOLOGIC acesta poate comercializa producțiile sale ca fiind ecologice.

Organismele de certificare și inspecție eco pot face controale inopinante pentru a se asigura de faptul că fermierul îndeplinește toate condițiile care se impun prin regulamentele europene și care fac referire la obligațiile și interdicțiile pe care le are fermierul care produce în sistem ecologic.

Ce substante utilizam in agricultura ecologica?

Regulamentul care reglementează agricultura ecologică este Reg. CE 834/2007și este pus în aplicare prin intermediul Reg. CE 889/2008.

În Regulamentul 834/2007 se regăsesc două anexe care fac referire directă la substanțele active autorizate a fi folosite în agricultura ecologică, după cum urmează.

ANEXA 1 la Reg. CE 834/2007 face referire la îngrășămintele autorizate a fi folosite în producția în sistem ecologic, și dăm câteva exemple în acest sens:

– Roca fosfatică moale;

– Kieseritul (sulfatul de magneziu de origine minerală)

– Dolomita (CaCo3 + MgO) – origine minerală

– Proteina brută animală și vegetală hidrolizată

– Etc

Astfel, singurele îngrășăminte acceptate a fi folosite în agricultura ecologică sunt îngrășămintele minerale și vegetale.

Sunt interzise cu desăvârșire îngrășămintele obținute prin prelucrare chimică (azotatul de amoniu, DAP-ul, MAP-ul, UREEA).

ANEXA 2 la Reg. CE 834/2007 face referire la substanțele active care pot fi folosite drept substanțe pentru protecția plantelor, și dăm câteva exemple:

– Uleiurile vegetale

– Azadirachta Indica

– Microorganismele NON-GMO

– Uleiul de parafină

Prin urmare, singurele substanțe active permise a fi folosite drept substanțe pentru protecția plantelor, se regăsesc în ANEXA 2.

Sunt INTERZISE CU DESĂVÂRȘIRE substanțele chimice cu destinație directă ”insecticide și fungicide chimice).

În categoria produselor pentru protecția plantelor permise a fi utilizate în agricultura ecologică, cele mai folosite astfel de substanțe sunt de fapt microorganismele, și dăm câteva exemple:

– Bacillus thuringiensis

– Trichoderma harzianum (actual trichoderma atroviride)

– Thricoderma viride

– Bacillus Subtilis

– Beauveria Bassiana

Folosirea altor substanțe în afara celor permise a fi folosite în agricultura ecologică atrage după sine declasarea fermierului, amendarea lui sau chiar obligativitatea acestuia de a returna contravaloarea tuturor subvențiilor primite din momentul în care a introdus în agricultura ecologică suprafețele agricole și până în momentul în care acesta a fost identificat ca fiind neconform.

De ce trebuie sa ti seama cand faci agricultura ecologica?

Fermierul care accesează sistemul de agricultură ecologică are obligativitatea ca după perioada de conversie de 3 ani să rămână cu toată suprafața declarată inițial încă 5 ani. Pierderea unei suprafețe indiferent de mărimea solei atrage după sine declasarea acestuia și este penalizat la fel cum sunt penalizați fermierii care folosesc substanțe interzise.

De asemenea, este interzisă cultura dublă, adică: fermierul lucrează pe aceeași societatea porumb în sistem ecologic și porumb în sistem convențional. Organismul de certificare și inspecție declasează producția ecologică chiar dacă analizele acesteia sunt conforme și notifică fermierul să nu mai repete această schemă de producție.

Este indicat ca fermierul care dorește să acceseze sistemul de producție ecologică să înființeze o societate nouă sau după caz, să nu producă cultură dublă.

SUBVENȚII ȘI PREȚURI PENTRU PRODUCȚIE

Subvenția pentru fermierii care accesează agricultura ecologică variază, după cum am prezentat în articolul de ieri, între +300 EUR și +400 EUR peste planul normal de subvenție pentru agricultura convențională, adică:

Un fermier care produce floarea soarelui convențională primește 210 EUR / ha subvenție.

În perioada de conversie fermierul va primi aprox. 500 EUR / ha pentru același tip de cultură.

Dacă fermierul produce în sistem convențional 3t tone de floarea soarelui / ha, acesta va comercializa producția cu aproximativ 300 USD / tonă.

Facem următorul calcul:

Fermier care lucrează în agricultura convențională:

Subvenție 210 EUR / ha + (3t floarea s producție x 300 USD / tonă) = 210 EUR + 900 USD.

Paritate: 900 USD : 1.10 = 818 EUR + 210 EUR (subvenția) = 1028 EUR / ha venit

Fermier care lucrează în agricultura ecologică:

Subvenție 500 EUR / ha + (2t floarea s producție x 550 EUR / tonă) = 600 EUR + 1000 EUR = 1600 EUR

 

Observăm că în contextul în care producția de floarea soarelui ar fi mai mică cu 1 tonă în agricultura ecologică în comparație cu agricultura convențională (cu toate că în agricultura ecologică se produce la fel ca în agricultura convențională datorită diversității de îngrășăminte și pesticide permise a fi folosite în sistemul de producție vegetală ecologică), fermierul câștigă un plus de 70% (în situația de față 700 EUR / ha) din momentul în care devine producător ecologic cu certificat de producător eco (după perioada de conversie).

Având în vedere că în perioada de conversie fermierul nu va putea comercializa producția ca fiind ecologică, calculele se schimbă astfel:

Fermier care lucrează în agricultura ecologică (CONVERSIE):

Subvenție 600 EUR / ha + (2t floarea s producție x 300 USD / tonă) = 600 EUR + 1100 EUR = 1700 EUR

Paritate 300 USD – EUR: 272 EUR

Rezultă următorul calcul:

600 EUR / ha subvenție + (272 EUR x 2t / ha) = 600 EUR + 544 EUR = 1144 EUR venit / ha

Avem un plus minim de 120 EUR / ha față de fermierul care lucrează în sistem convențional și produce 3t de floarea soarelui / ha.

Exemplul nostru a fost cu 2t / ha.

Observăm că și în contextul unei scăderi dramatice a producției (-30%) în agricultura ecologică, deși nu este justificată având în vedere că agricultura ecologică dispune de soluții chiar mai performate decât cele regăsite în agricultura convențională, există o creștere de 10% a veniturilor în anii de conversie, și o creștere de 70% imediat ce fermierul a obținut certificatul de producător ecologic (după conversie).

Pe lângă avantajele economice clare, agricultura ecologică are un foarte mare avantaj de agromediu: folosirea microorganismelor și a substanțelor de origine vegetală și animală asigură o mai bună păstrarea solului, aerarea acestuia, conservarea microorganismelor benefice în sol, evitarea transformării acestuia în materie inertă.

 

Leave a Reply

Acest site folosește module cookie. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe acest site acceptați politica de confidentialitate si termeni si conditii . Informații detaliate despre utilizarea cookie-urilor pe acest site web sunt disponibile făcând clic pe setari cookie .
Accepta
Setari private ×
×