Videoproiectorul a fost utilizat mult timp ca si instrument de prezentare atat in mediul de afaceri cat si pentru divertisment. Cu toate acestea videoproiectorul portabil devine din ce in ce mai accesibil pentru consumatorul casnic. Iata cateva sfaturi inainte de a achizitiona un videoproiector portabil.
Tipuri de videoproiectoare
Pe piata exista doua tipuri de videoproiectoare disponibile pentru consumatorul mediu DLP (digital light processing) si LDC (Display Crystal Liquid). Alte variante ale tehnologiei utilizata pentru videoproiectoare sunt: LCOS (Crystal Liquid on Silicon), D-ILA(Amplificarea luminilor digitale de imagine) si SXRD (Display Reflective Crystal Silicon) – ultimul fiind utilizat si dezvoltat de Sony.
DLP – este tehnica de proiectare care utilizeaza o combinatie de roti color si un cip care contine oglinzi inclinate microscopice. Lumina trece prin roata de culori, se reflecta in ogliniz apoi este proiectata pe un ecran.
LCD – videoproiectorul utilizeaza o sursa de lumina care trece prin 3 cipuri LCD (alocate culorilor primare rosu, verde, albastru) pentru a crea si proiecta imagini.
Sursa de lumina folosita de un proiector
Pe langa tehnologia standard LCD sau DLP care poate utiliza un videoproiector, un alt lucru de luat in seama este daca sursa de lumina utilizata este o lampa, un LED sau un laser. Tote cele trei optiuni au avantajele si dezavantajele lor.
Citeste: Videoproiector Epson EH-TW9300W
In ce moduri putem utilize un videoproiector portabil recent achizitionat?
Daca ai luat decizia achizitionarii unui proiector pentru “Cinema la tine acasa cu un videoproiector portabil Epson” este cea mai buna optiune pentru vizionarea filmelor, sport, dvd sau bluray-urilor. Asigura-te ca dispui de un spatiu al camerei adecvat pentru un proiector. O alta utilizare a unui videoproiector portabil este de a viziona filme in aer liber in timpul verii.
De ce este importanta portabilitatea?
Portabilitatea este importanta nu numai pentru faptul ca va puteti deplasa sau calatori cu proiectorul, ci simplificati instalarea si configurarea acestuia. De asemenea este mult mai usor sa testate diferite dimensiuni ale ecranului, distante si camera diferite pentru a vedea unde functioneaza cel mai bine. Daca proiectorul este portabil puteti s ail amplasati oriunde in gradina dumneavoastra sis a va bucurati de caldura verii.
Luminozitate si stralucire
Fara o luminozitate suficienta un proiector nu va afisa niciodata o imagine clara si stralucitoare. Utilizand o iesire a luminii prea mica imaginea va parea intunecata, moale. Cea mai buna modalitate de a determina daca un proiector scoate suficienta lumina pentru a produce imagini atragatoare este sa verificati ratingul ANSI Lumens. Acest lucru va va spune cat alumina poate scoate un videoproiector. In alta ordine de idei, proiectoarele cu 1000 ANSI lumeni sau mai mari au o luminozitate suficienta pentru utilizarea la domiciliu. Atat dimensiunea camerei cat si marimea ecranului, distanta vor afecta nevoie de mai multi sau mai putini lumeni.
Raport contrast
Raportul de contrast completeaza luminozitatea. Contrastul este raportul dintre portiunile negre si albe ale imaginii. Un proiector poate avea o luminozitate excelenta dar daca raportul de contrast este scazut imaginea va parea spalacita.
Densitatea pixelilor
Este importanta densitatea pixelilor pentru un proiector. Videoproiectoarele LCD si DLP au un numar fix de pixeli.
Intrari
Asigurati-va ca proiectorul are intrarile de care aveti nevoie. Toti producatorii de videopriectoare furnizeaza intrari HDMI si deasemenea au intrari VGA si DVI pentru calculatoare.
Dimensiunea ecranului
Ecranele sunt din diferite material si dimensiuni. Tipul cel mai bun de ecran depinde de proiector, de unghiul de vizualizare, cantitatea de lumina ambientala din camera si de distant dintre proiector si ecran.